Eerste duurzame buitenlokaal van Nederland geopend in Den Haag

23 June 2023, 11:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ROC Mondriaan

Bij ROC Mondriaan aan de Helenastraat is het eerste duurzame buitenlokaal van Nederland geopend. In deze duurzame buitenkeuken leren studenten koken met producten uit eigen tuin.

Docent en chef-kok Pierre Wind en oud-student en influencer Nick Toet waren aanwezig om de eerste gerechten uit eigen tuin te bereiden en te laten proeven door de gasten. Pierre Wind is enthousiast: ”Zien is geloven en begrip krijgen voor een vers product. In het groene lokaal leer je als het ware praten met een tomaat of een appel. Het is helemaal van nu en eigenlijk kost voor iedereen.’’

Het groene lokaal heeft een groot bereik, want niet alleen de restaurants van Invitez, The Hague Hospitality Experience Centre van ROC Mondriaan plukken er straks letterlijk de vruchten van. Ook basis- en vmbo-scholen in de omgeving gaan van het lokaal gebruik maken. Zo biedt het groene lokaal een duurzaam perspectief voor het horecaonderwijs in de stad Den Haag.

Idee van leraar

"Het begon allemaal in april 2021 met een idee van Vincent Dullaart", vertelt schooldirecteur Brigitte Laukens. "Hij vond het plein hier maar stom en kwam met het idee van een buitenlokaal waar studenten zelf kunnen zien waar groenten en fruit vandaan komen. Aan onze studenten hebben we gevraagd om hierover mee te denken en ook de hovenier die hier werkte heeft ons van advies voorzien. Oud-collega’s kwamen met tips en de facilitaire dienst dacht mee. Duurzaamheid was natuurlijk heel belangrijk. Zo hebben we hier een tank waarin 10.000 liter regenwater kan worden opgeslagen. Voor een buitenkeuken was er helaas niet meer genoeg geld beschikbaar. Tot we in contact kwamen met de Stichting Laan van Meerdervoort, die bleek nog over een potje te beschikken van waaruit een buitenkeuken gerealiseerd kon worden.”